Trädgård i Norr

Trädgård i Norr

Glädje och mödor med trädgård i Zon 7

Denna sida har inte kommit till för att jag anser mig kunna mycket om trädgårdsskötsel.

Den skall vara en slags dagbok för mig så att jag, på våren kommer ihåg vart jag planterade perennen som nu inte syns ett spår av. Den skall upplysa mig om att det inte är lönt att så plantor i februari för man kan inte sätta ut dom tidigare än juni i alla fall. Resultatet blir långa, bleka, rangliga plantor... Den skall i bästa fall upplysa läsaren om många misstag som kan undvikas... Det är mitt mål med denna sida. Hoppas att ni hittar något matnyttigt här.

Intet en sork så långt ögat ser!

Maj-2012Posted by IngMari 27 May, 2012 10:42

Verkar som alla sorkar har gått åt under vintern. Förra året kryllade det av sorkar här ute. Nu är de spårlöst borta! Fantastiskt! Men de kommer tillbaks men det är lika bra att njuta medans det varar. Nu är snart all snö borta och vi har musöron på Björkarna. I går putsade jag glasen i halva växthuset i dag blir det nog någon ruta till. Skugg gardinerna skall upp idag och alla Pelargoner och min två stackars Änglatrumper skall forslas upp.

Vi har varit till Stensele Handelsträdgård och handlat. Tomater, Gurkor, Doroteablomma, Pelargoner (Kunde inte motstå), en ros, Blomstertobak, Salvia. Så kul!

  • Comments(0)//www.nyborg4.se/#post79

Tålamod är en dygd...

Maj-2012Posted by IngMari 23 May, 2012 19:43

Det går inte fort men snön hinner inte vara borta många minuter innan något poppar upp ur marken, och Gud vare lov för det.

Vips så stod det en hög med krokusar i fjolårsgräset.

Jordgubbarna har otroligt nog också vaknat.

... Men värre är det för våra Rododendron Zon 4&5 som vi har i krukor i växthuset... De ser lite ledsna ut.

Ett snickeri har också skjutit upp ur myllan - Som genom ett trollslag!!!

  • Comments(0)//www.nyborg4.se/#post78

Come on, come on...

Maj-2012Posted by IngMari 18 May, 2012 10:48

Det går för sakta!!! Kom igen nu snön! Försvinn!!!

  • Comments(1)//www.nyborg4.se/#post77

Det finns hopp!

Maj-2012Posted by IngMari 15 May, 2012 17:46

Nu börjar det hända saker! Tänkt vad en dags regn + en dags sol kan åstakomma. Ni kanske inte ser någon skillnad men det gör jag. Det verkar banne mig som det kommer att bli vår i Nyborg också!!! smiley

  • Comments(0)//www.nyborg4.se/#post74

Årets första vinglas i växthuset

Maj-2012Posted by IngMari 13 May, 2012 16:20

Nu har jag äntligen tagit mig upp till växthuset och börjat röja lite. Årets första Växthus-vinglas är uppdrucket och jag känner mig upprymd! Så skönt att få komma in i 24 graders värme och titta ut på snön, så skönt att se Rallarrosens försök att ockupera mitt Eden... Nu mår jag gött! smiley

  • Comments(2)//www.nyborg4.se/#post73

snö, snö, snö

Maj-2012Posted by IngMari 11 May, 2012 14:43

Nu håller jag på att vilja att snön skall försvinna! Vi har rekord seg vinter. I helgen skall årets första vinpava korkas upp i växthuset! Fram med värmefläktar och filtar!! I dag bestämmer JAG att våren är här oavsett kommande snöstormar och minusgrader!! Så de så! smiley

Bara som kuriosa... Så här såg det ut hemma hos mig ifjol den 12 Maj...

  • Comments(0)//www.nyborg4.se/#post72

Våren närmar sig..

Maj-2012Posted by IngMari 08 May, 2012 19:25

Nu börjar det äntligen bli vår och jag har inte sått ett enda litet frö!

Jag bestämde mig i höstas att pausa ett år med frösåningen eftersom vi skall bygga en hel del i vår/sommar och mycket av min tid kommer att tillbringas med en pensel i handen. Jag har säkert ångrat mig 50 gånger men - tack och lov - inte dragit igång något. Jag får helt enkelt köpa lite plantor istället. (Utan kan man ju inte vara)

Efter en stekhet Juli kom till sist skyfallet veckan efter jag äntligen gått på semester. Sommarens ökentorka byttes på en dag till en annan till kallt ihållande regn vecka ut och vecka in... Så kändes det i alla fall. Sorken åt upp allt som inte redan ruttnat upp och lössen invaderade mitt växthus! Då fick jag nog och tänkte packa ihop mitt odlande och stoppa in det i något mörkt hörn där jag aldrig mer skulle hitta det...Tack och lov är minnet mitt kort och jag känner åter igen glädjen över att snön snart är borta.

Jag har lyckats rädda två av mina änglatrumpeter och Pelargonerna brydde sig inte lössen om, så dom lever fortfarande. Jag hoppas att Vinrankan också överlevt vintern. Den står i växthuset och har redan fått lite vatten ett par gånger.

I växthuset står även två Rododendron, Zon 5. Där är jag dock tveksam.

  • Comments(0)//www.nyborg4.se/#post71